Om Q-tron Audio

Q-tron startades redan 1976 av min bror Ulf och jag själv Hans Beijner för att utveckla och bygga specialelektronik, genom åren har vi gjort diverse legojobb och specialkonstruktioner till försvaret och industrin. Vi har aldrig jobbat heltid med detta utan har haft fulltidanställningar och kört detta vid sidan om. Själv har jag jobbat som specialist på kretslösningar inom radiokonstruktion och haft andra tekniska poster inom Ericsson. Min bror har bla jobbat med service och försäljning. 

Mitt intresse för rör började tidigt och jag byggde mitt första rörsteg vid 15års ålder, genom åren blev det diverse byggen, även OTL men det var när jag upptäckte röret 6C33C när jag jobbade i Japan som jag seriöst började att konstruera ett bättre OTL steg. Detta OTL steg som var färdigt i sin första variant 2000 har sedan förfinats genom åren fram till den slutliga produkt som nu finns färdig, tex har vi adderat aktiv brus reducering och distorsions kancellering.


Efter att Dick Olsher från Enjoythemusic lånade ett PA12 steg och skrev en mycket positiv recension så har många förfrågningar kommit in och vi har levererat PA12 till flera olika länder i Europa och Asien.

 

 • Konsult uppdrag, konstruktion av rörförstärkare

 

Vi kan ombesörja konstruktion av olika typer av rörförstärkare som konsult uppdrag. Vi kan utveckla förstärkare som ett färdigt kretsschema inklusive val av komponenter men också upp till leverans av färdig och testad prototyp.

Om OTL förstärkare

Vad är bra med OTL förstärkare och varför har då de flesta rörförstärkare en utgångstransformator?

I de flesta rörförstärkare används en utgångstransformator för att att koppla rören till högtalaren. Anledningen är att de flesta rör har hög utimpedans i storleksordingen kohm medans högtalare oftast har en impedans på 4 - 16 ohm. 

Att göra en bra utgångstransformator är inte lätt och även i mycket bra rörförstärkare så sätter transformatorn gränser för förstärkarens prestanda. Transformatorer har begränsat frekvensomfång och ger extra distorsion, fasvridningen i den orsakar också instabilitet vid användning av motkoppling.


OTL (Output Transformer Less) förstärkare


För att slippa använda utgångstransformator så finns 2 vägar, antingen så kan man göra högtalare som har så hög impedans att de kan anslutas direkt till rören eller så får man använda rör som kan ge så hög ström att de kan anslutas till vanliga standard högtalare. Metoden med högimpediva högtalare användes delvis framgångsrikt av bla Philips som tillverkade högtalare med 800 ohms impedans och Philips tog också fram speciella rör, (tex EL86) som kunde användas att bygga förstärkare för dessa högtalare. Nackdelen med denna metod var att högtalarna var svåra att tillverka och lätt gick sönder så den metoden har helt övergivits.

 

Moderna OTL förstärkare som kan anslutas till vanliga högtalare har tillverkats sen 50-talet av flera olika tillverkare, de rör som har använts är antingen boosterpentoder som tidigare användes för avlänkningskretsar i rörbestyckade TV apparater eller trioder som togs fram för spänningsregulatorer.

 

OTL kretslösningar

 

Även om många olika kretslösningar har använts för OTL förstärkare genom åren så används numera främst antingen den sk Futterman kopplingen eller den sk Circlotron kopplingen.  Efter många tester så har vi på Q-tron Audio valt att använda en variant av Futtermankopplingen, (sk inverterad Futterman).  

 

Den valda kopplingen har många fördelar:

 

 • Låg utimpedans, kan också användas med 4 ohms högtalare

 • Utmärkt balans vilket ger låg distorsion, utan motkoppling så ligger 2:a tons distorsion i PA12 55dB under grundton, det är bättre än någon annan OTL koppling 

 • Enkel nätdel

 • Jordad utgång

 • Ger hög uteffekt även med få rör


Kretslösningen vi använder har speciellt fördelen att den ger lägre utimpedans än någon annan OTL koppling och att därför färre rör behöver användas för en given uteffekt. Många kommersiella OTL förstärkare använder många parallellkopplade utgångsrör för att uppnå hög uteffekt och låg utimpedans. Dessa förstärkare kan uppvisa problem med tex termisk strömrusning eftersom även matchade rör åldras olika och då får olika data.

 

Genom att vi kan använda bara 2 utgångsrör för 25W uteffekt så slipper vi alla problem med parameterspridning och problemet med termisk strömrusning är därför eliminerat, resultatet är en förstärkare med mycket hög tillförlitlighet. I våra nya 80W monoblock använder vi parallellkopplade slutrör men dessa är kopplade med lastfördelningsmotstånd för att undvika strömrusning, uteffekten blir då något lägre men det får man igen genom bättre tillförlitlighet.

 

Unika fördelar med Q-tron Audio OTL-förstärkare

Våra OTL-förstärkare erbjuder unika fördelar jämfört med OTL-förstärkare från andra tillverkare:

 

 • Lägre distortion, på grund av vår unika drivstegskonstruktion, har vi kunnat minska distorsionen mer än 10 gånger och uppnår <0,01% vid 1W och <0,1% vid 10W i vår 25W-design, (PA12), notera! vi når dessa låga distorsionsvärden utan att använda hög motkoppling. 

 • Lägre brum och brus , Genom att använda aktiv brusreducering når vi en störnivå som är lägre än 100 dB under max effekt. 

 

 • Vid jämförelse finner man att dessa siffror för distorsion och störnivå är bättre än i någon annan OTL förstärkare som för närvarande erbjuds, (eller tidigare har erbjudits) på marknaden. Trots att vi i våra förstärkare har valt att ha 25dB lägre motkoppling än  Futtermans original OTL uppnår vi betydligt bättre prestanda.

 • Bättre tillförlitlighet, vår OTL-design möjliggör låg tomgångsström och hög uteffekt med få rör, vilket förbättrar tillförlitligheten. Vi har inte haft ett fel på något rör i en kundförstärkare på mer än 6 års produktion, vår prototyp har varit i bruk sedan 2004 utan byte av effektrör.

 • Utveckling och produktion i Sverige, våra förstärkare är utvecklade och tillverkade helt i Sverige.

 • Kvalitetskomponenter, vi använder endast komponenter av högsta kvalitet, (industrikomponenter) vilket ger lång livslängd och bästa prestanda.

 

 • Våra förförstärkare är konstruerade för att ha mycket höga prestanda, inklusive mycket lågt brus och låg distorsion för att matcha prestanda hos våra effektförstärkare. Förförstärkarna är utrustade med en högpresterande volymkontroll med diskreta motstånd och 64 positioner som skiftas mha reläer med guldpläterade kontakter.

Ljudet från en OTL förstärkare


En del säger att alla förstärkare låter lika och att det inte spelar någon roll vilken man använder. Man behöver bara lyssna på våra OTL förstärkare och jämföra med andra förstärkare för att inse att detta inte stämmer. Jämför gärna våra OTL förstärkare med andra förstärkartyper tex bipolära eller FET transistor förstärkare eller rörförstärkare av SET eller push-pull typ, det är ganska lätt att höra skillnad och ni kan själv avgöra vad ni tycker låter bäst.

 

Vi vill beskriva ljudet i våra förstärkare som kristallklart med en bred och djup ljudbild där både låga och höga frekvenser blir klarare än med konventionella rörförstärkare. Jämfört med rörförstärkare av push-pull typ med transformator så ger våra förstärkare ett klarare ljud med förbättrad transientåtergivning. Jämfört med SET förstärkare ger våra förstärkare ett klarare ljud men utan ett spår av det tröttande ljud som man ofta får med transistorförstärkare. Om ni gillar ljudet från SET förstärkare så uppmanar vi er att lyssna på våra förstärkare, ni kommer att upptäcka att ljudet får en extra dimension utan att något förloras. 

 

© 2017 by Q-tron Audio. All rights reserved.

sales@qtron.se